Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 10:51 - Молба за помощ към счетоводители и юристи
Автор: stid Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2239 Коментари: 2 Гласове:
1



Понеже блог.бг е пространство с висок  експертен капацитет в областта на правото, а най-вероятно и на счетоводството, и същевременно той, като поле, изградено въз основа на взаимното сътрудничество и добронамереност, се явява пространство на солидарност, отправям тук молба за помощ към компетентните блогъри.
В информационния бюлетин на лекс.бг от 23.07 тази година четем:
"НАП: Осигуровките за блогърите не са задължителни
„http://insurance.bg/” / 23.07.2009

Ако собственикът на сайта не се получават приходи, трябва да внесе само здравни осигуровки, при условие, че не е здравноосигурен от друго място
След като в началото на седмицата блогърската общност бе разтърсена от съобщението, че, според НАП, физическите лица, развиващи собствени Интернет сайтове, извършват трудова дейност за свой риск и за своя сметка и подлежат на осигуряване, три дни по-късно от агенцията коментираха недоразумението.
Писмото на НАП "е отговор на постъпило писмено запитване от данъчно задължено лице, в съответствие с утвърдените процедури на НАП. В писмото е изразено становището на изпълнителния директор по описана от лицето фактическа ситуация и не може да се квалифицира като "съобщение", адресирано към неограничен кръг субекти – получателят на отговора е конкретно лице. Твърдението, че според текста на писмото "всички собственици на лични блогове трябва да се регистрират като еднолични търговци" не е коректно, тъй като такъв текст няма", обясняват от НАП, цитирани от електронното издание NewBusiness.bg. Посочено е че лицата, които извършват трудова дейност за свой риск и за своя сметка по смисъла на КСО могат да се третират като самоосигуряващи се лица. Възникването на осигуряването за тези лица се удостоверява с декларация, която самоосигуряващото се лице подава в компетентната териториална дирекция на НАП.
Експерт от данъчната служба, пожелал анонимност е пояснил, че ако някой има приход от блогърски сайт, то той трябва да се декларира и обложи с данък. Осигуровките се плащат само ако собственикът не се осигурява никъде другаде. При положение, че от въпросния сайт не се получават приходи, трябва да се внесат само здравни осигуровки, но само ако лицето не е здравноосигурено от друго място. (Всеки гражданин е длъжен да има здравни осигуровки, без значение дали работи на няколко места, или е безработен.)

"  

Въпросът ми е, понеже не съм здравноосигурен на друго място, а притежавам две електронни пощи, едната от които не използвам, а също така периодично качвам клипчета в youtube.com, но не повече от едно на седмица , къде следва да се регистрирам и какви осигуровки следва да внасям по сметката на НАП?
Считам, че е граждански дълг на всеки  да изпълнява действащото законодателство и произтичащите от него разпоредби и предписания. Ето защо, моля въпросът ми да бъде приет сериозно!

Благодаря предварително на отзовалите се!




Тагове:   молба,


Гласувай:
1



1. viovioi - веднага мога да ти дам моята сметка
24.08.2009 10:57
по нея трябва да си внасят здравните осигуровки всички, които притежават поне една електронна поща.
цитирай
2. stid - Моля за сериозно отношение!
24.08.2009 11:19
Моля за сериозно отношение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stid
Категория: Лични дневници
Прочетен: 96348
Постинги: 16
Коментари: 103
Гласове: 145
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930